Enfrontaments mortals entre drusos i beduïns al sud de Síria deixen desenes de morts
Suwayda, Síria – L’escalada de tensions entre comunitats druses i beduïnes a la governació de Suwayda, al sud de Síria, ha desembocat en violents enfrontaments que han causat desenes de morts i ferits en els últims dies, segons fonts locals i organitzacions de seguiment de la situació sobre el terreny.
La violència, que ha començat amb disputes per l’accés a recursos hídrics i terres de pastura, s’ha intensificat ràpidament, amb atacs armats i represàlies entre ambdues comunitats. Testimonis presencials informen de l’ús d’armes pesants i vehicles equipats en els combats, que s’han concentrat principalment a les zones rurals i al voltant de les ciutats d’Al-Qurayya i Suwayda.
La situació humanitària a la regió s’està deteriorant ràpidament. El bloqueig de carreteres i els talls de subministraments han dificultat l’accés a aliments, aigua potable i medicaments. Les persones desplaçades pels combats busquen refugi en escoles, mesquites i cases particulars, però els recursos disponibles són cada cop més escassos.
La creixent inseguretat també ha interromput les activitats agrícoles, que constitueixen la principal font d’ingressos per a moltes famílies a la zona. La destrucció de collites i el robatori de bestiar agreugen encara més la situació alimentària i econòmica.
Líders religiosos i comunitaris d’ambdues parts estan fent crides a la calma i intenten mediar per aconseguir un alto el foc i reprendre el diàleg. No obstant això, la desconfiança mútua i la presència d’elements armats que alimenten la violència compliquen els esforços de pacificació.
El govern sirià ha enviat reforços militars a la regió per intentar restablir l’ordre i garantir la seguretat dels civils. Tot i això, la presència de les forces de seguretat no ha estat suficient per aturar la violència, i alguns observadors expressen preocupació per la possibilitat que la intervenció governamental pugui exacerbar encara més la situació.
Les organitzacions internacionals i les agències humanitàries estan demanant un accés segur i sense obstacles a la regió per poder avaluar les necessitats de la població afectada i proporcionar ajuda d’emergència. Subratllen la importància d’una resposta humanitària ràpida i coordinada per alleujar el patiment de les persones afectades per la violència i prevenir una crisi humanitària més gran.
La situació a Suwayda posa de manifest la fragilitat de la pau i l’estabilitat a les zones rurals de Síria, on les tensions sectàries i la competència pels recursos poden desencadenar ràpidament en conflictes violents. Trobar solucions duradores que abordin les causes profundes del conflicte i promoguin la coexistència pacífica entre les comunitats locals és un repte urgent per al futur de la regió.