La polèmica lingüística desemboca en violència a l’estat més ric de l’Índia
Mumbai, Índia – Maharashtra, l’estat més ric de l’Índia i motor econòmic del país, s’ha vist sacsejat recentment per una onada de violència arran d’una controvertida qüestió lingüística. L’increment de la tensió entre defensors de la llengua marathi, la llengua oficial de l’estat, i les comunitats que parlen altres llengües, ha culminat en disturbis que han posat en perill la cohesió social i la estabilitat econòmica de la regió.
La polèmica se centra en la percepció, per part d’alguns sectors de la població, que la importància i l’ús del marathi estan disminuint a Maharashtra, sobretot en els àmbits de l’educació, l’administració pública i el comerç. Aquesta percepció, alimentada per la ràpida urbanització, la migració interna i la influència globalitzadora de l’anglès, ha generat un sentiment creixent d’inseguretat cultural entre alguns grups.
Les tensions s’han intensificat amb les demandes de mesures més contundents per part del govern estatal per protegir i promoure la llengua marathi. Aquestes demandes inclouen la imposició de l’ús obligatori del marathi en la senyalització comercial, l’augment de l’ensenyament en marathi a les escoles i la preferència per les persones que parlen marathi en les ofertes de feina.
Aquesta retòrica ha estat interpretada per alguns com a excloent i discriminatòria cap a les comunitats que parlen altres llengües, com ara el hindi, el gujarati, el telugu i l’urdú, que tenen una llarga presència a Maharashtra i que han contribuït significativament a l’economia i la cultura de l’estat. Aquests grups expressen preocupació per la possible marginalització i la pèrdua d’oportunitats si s’implementen les mesures proposades.
Els disturbis han inclòs atacs a establiments comercials amb rètols en altres llengües que no siguin el marathi, així com enfrontaments entre manifestants i forces de l’ordre. Diversos ferits i detencions s’han produït en els enfrontaments, exacerbant encara més les tensions.
El govern estatal s’enfronta ara a una delicada situació. D’una banda, ha de respondre a les preocupacions i les demandes de la comunitat marathi, alhora que ha de protegir els drets i les llibertats de totes les comunitats lingüístiques que resideixen a Maharashtra.
Experts en cohesió social adverteixen que la polarització lingüística pot tenir greus conseqüències per a l’estabilitat social i econòmica de l’estat. “És fonamental trobar solucions que promoguin la inclusió i el respecte mutu entre les diferents comunitats lingüístiques”, afirma el Dr. Priya Sharma, sociòleg especialitzat en diversitat cultural. “La promoció del marathi no ha de ser a costa de la marginalització d’altres llengües i cultures.”
La situació a Maharashtra posa de manifest els desafiaments inherents a la gestió de la diversitat lingüística i cultural en un context de globalització i ràpida transformació social. La resolució d’aquest conflicte requerirà un diàleg obert i inclusiu, un enfocament equilibrat per part del govern i un compromís ferm amb la promoció de la cohesió social i el respecte mutu entre totes les comunitats que fan de Maharashtra casa seva. La capacitat de l’estat per superar aquest desafiament determinarà en gran mesura la seva futura prosperitat i estabilitat.