Inici Ciència i TecnologiaCometa interestel·lar: possible fòssil gelat anterior al Sol

Cometa interestel·lar: possible fòssil gelat anterior al Sol

by Minguet

Cometa Interestel·lar: Possible Fòssil Gelat Anterior al Sol

Barcelona, [Data] – Un equip internacional d’astrònoms ha publicat un estudi que suggereix que el cometa interestel·lar 2I/Borisov podria ser un fòssil gelat format abans que el nostre sol. Aquesta troballa, publicada a la prestigiosa revista Nature Communications, obre una finestra fascinant al passat remot del nostre sistema solar i a les possibles matrius de matèria que van originar els planetes.

2I/Borisov, descobert l’agost de 2019 per l’astrònom ucraïnès Gennady Borisov, va captar immediatament l’atenció dels científics per la seva trajectòria hiperbòlica, indicativa d’un origen fora del nostre sistema solar. Aquesta característica el va catalogar com el segon objecte interestel·lar conegut, després de ‘Oumuamua.

L’estudi, basat en observacions espectroscòpiques detallades del cometa, revela una composició rica en monòxid de carboni (CO), en una proporció significativament superior a la detectada en els cometes del nostre sistema solar. Aquesta abundància de CO suggereix que 2I/Borisov es va formar en una regió espacial freda i densa, molt abans que el sol encengués la seva llum.

“La presència d’aquesta quantitat de monòxid de carboni ens diu que el cometa probablement es va originar en un disc protoplanetari fred i dens al voltant d’una estrella distant”, explica [Nom del Científic Principal], [Afiliació]. “Aquestes condicions són comunes en les nebuloses moleculars on neixen les estrelles, i podrien haver protegit el CO de la radiació solar que l’hauria destruït en el nostre sistema solar primerenc.”

La supervivència d’aquesta matèria primordial, preservada en el nucli gelat d’un cometa que ha viatjat enormes distàncies interestel·lars, ofereix una oportunitat única per estudiar la composició i les condicions de les regions on es van formar els sistemes planetaris en l’Univers.

La investigació subratlla la importància de protegir i comprendre aquests recursos espacials no només per al coneixement científic, sinó també per la seva possible contribució a la comprensió de la formació de la vida a l’Univers. L’estudi del gel interestel·lar, com el que conté 2I/Borisov, podria revelar pistes crucials sobre els ingredients bàsics de la vida i la seva distribució a través de l’espai.

A més, la preservació d’aquest tipus de “càpsules del temps” galàctiques és vital per a la comprensió de l’evolució còsmica. Estudis com aquest ens recorden la importància d’una investigació científica responsable i compromesa amb la protecció del patrimoni còsmic per a les futures generacions. L’exploració i la investigació han de prioritzar la preservació dels cossos celestes, assegurant que el coneixement que ens proporcionen no es perdi per accions negligents.

La comunitat astronòmica continua estudiant acuradament 2I/Borisov, analitzant les dades recollides per telescopis d’arreu del món per tal d’extreure’n el màxim d’informació sobre el seu origen i composició. Aquest descobriment reafirma la importància de l’observació i l’anàlisi constant del cel per desvelar els misteris del cosmos i comprendre millor el nostre lloc a l’Univers.

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00