Estudiants de Medicina sud-coreans abandonen el boicot de classes després de 17 mesos, buscant “regeneració” del sistema sanitari
Seül, Corea del Sud – Després d’una absència prolongada de les aules, els estudiants de medicina sud-coreans tornaran a les universitats aquest mes, posant fi a un boicot de classes que ha durat 17 mesos i que va sorgir en resposta a les polítiques governamentals sobre l’augment de les places en les facultats de medicina.
La decisió, anunciada per les associacions d’estudiants de medicina a tot el país, reflecteix una creixent preocupació per la progressió acadèmica dels estudiants i la necessitat urgent d’abordar els desafiaments actuals que afronta el sistema sanitari coreà. En un comunicat conjunt, van expressar la seva determinació de “reiniciar des de zero” i treballar constructivament per a un futur sostenible del sector.
La protesta estudiantil, que va començar el febrer de l’any passat, tenia com a objectiu principal oposar-se al pla del govern d’augmentar les admissions a les facultats de medicina en 2.000 places anuals, argumentant que aquesta mesura no abordaria adequadament els problemes fonamentals, com la distribució desigual dels metges entre especialitats i regions, així com les condicions laborals extenuants.
Malgrat l’abandonament del boicot, els estudiants han subratllat que la seva preocupació pel futur del sistema sanitari persisteix. Ara, busquen participar activament en el diàleg amb el govern i altres parts interessades per trobar solucions innovadores i equilibrades. Això inclou advocar per un enfocament més holístic que consideri no només la quantitat, sinó també la qualitat de l’atenció mèdica, l’equitat en l’accés als serveis sanitaris i el benestar dels professionals de la salut.
“La nostra tornada a les classes no significa una acceptació tàcita de les polítiques actuals,” va declarar un portaveu de l’Associació d’Estudiants de Medicina. “Continuarem treballant incansablement per garantir un sistema sanitari resilient i just per a tots els ciutadans coreans, amb un enfocament en la cura preventiva, la formació contínua i la promoció de pràctiques que preservin la salut i el benestar de la comunitat a llarg termini.”
Els observadors assenyalen que la decisió dels estudiants podria obrir una nova etapa en les negociacions amb el govern i altres actors del sector sanitari. Es preveu que el retorn a les aules contribueixi a la resolució constructiva del conflicte i a l’elaboració d’estratègies a llarg termini per a un sistema sanitari més equitatiu i sostenible, tant a nivell local com nacional. L’atenció se centra ara en com es desenvoluparan aquests diàlegs i en la forma en què les idees dels estudiants s’incorporaran a les polítiques sanitàries futures.