Inici Notícies del MónPolèmica a Itàlia per la Presència de Guergiev, Aliat de Putin, Malgrat les Sancions

Polèmica a Itàlia per la Presència de Guergiev, Aliat de Putin, Malgrat les Sancions

by Minguet

Polèmica a Itàlia per la Presència de Guergiev, Aliat de Putin, Malgrat les Sancions

Milà, Itàlia – La recent actuació del director d’orquestra Valeri Guergiev al Teatro alla Scala de Milà ha desencadenat una forta controvèrsia a Itàlia, reobrint el debat sobre la idoneïtat de la presència d’artistes considerats propers al règim de Vladímir Putin, malgrat les sancions internacionals imposades arran de la invasió d’Ucraïna.

Guerguiev, reconegut per la seva llarga i fructífera carrera, així com per la seva direcció del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg, manté una relació pública de proximitat amb el president rus que ha generat una creixent desaprovació en el context polític actual. Aquest vincle ha portat a la seva destitució de diverses posicions destacades en institucions culturals occidentals des de l’inici del conflicte.

La seva invitació al prestigiós teatre milanès ha estat objecte de crítiques per part de figures polítiques i culturals, així com d’organitzacions de la societat civil que qüestionen la permissivitat amb figures considerades defensores d’un règim que està violant la llei internacional. Les veus crítiques argumenten que la presència de Guergiev legitima, encara que indirectament, les accions de Putin i que, per tant, contradiria els principis democràtics i humanitaris que Itàlia diu defensar.

El Teatro alla Scala, per la seva banda, ha defensat la decisió d’acollir Guergiev, emfatitzant la importància de separar l’art de la política. En un comunicat oficial, la direcció del teatre ha expressat que el veto d’artistes per les seves opinions polítiques representaria una forma de censura i un atac a la llibertat d’expressió. A més, han destacat la trajectòria artística de Guergiev i la seva contribució al món de la música clàssica.

No obstant això, aquesta postura no ha convençut a tothom. Manifestants s’han congregat davant del teatre durant les actuacions per expressar la seva indignació i demanar un boicot a l’artista. La situació ha dividit l’opinió pública italiana, amb sectors que defensen la llibertat artística i d’altres que exigeixen una postura més ferma contra les personalitats vinculades al Kremlin.

La controvèrsia al voltant de Guergiev posa de manifest la complexitat del paper de la cultura en el context geopolític actual i la dificultat d’establir límits clars entre l’art i la política. El debat continua obert, i és probable que aquest incident serveixi de precedent per a futures decisions sobre la invitació d’artistes amb opinions polítiques controvertides a institucions culturals italianes. La situació subratlla la necessitat d’un diàleg obert i transparent sobre els valors que guien les decisions en el món de la cultura i les seves repercussions en la societat.

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00