Ucraïna gamifica la guerra amb un nou programa de drons: “Matar russos, guanyar punts”
Kíiv – En un moviment que ha suscitat controvèrsia i interès a parts iguals, Ucraïna ha llançat una nova iniciativa per incentivar l’ús de drons en la seva lluita contra les forces russes. El programa, informalment conegut com a “Matar russos, guanyar punts,” recompensa els operadors de drons amb un sistema de puntuació per la destrucció d’equipament militar enemic i la neutralització de personal.
La mecànica és senzilla: cada tipus d’equipament rus destruït, des de tancs fins a vehicles blindats, rep una puntuació diferent. La neutralització de soldats enemics també suma punts. Aquests punts es converteixen en recompenses, que poden anar des de material de suport per a les unitats de drons fins a, fins i tot, incentius econòmics per als operadors més destacats.
Els defensors de la iniciativa argumenten que el programa augmenta l’eficiència i la motivació dels operadors de drons, contribuint a maximitzar els recursos disponibles en la defensa del territori ucraïnès. Subratllen que, en el context actual de guerra, cada baixa enemiga i cada peça d’equipament destruïda tenen un impacte significatiu en la capacitat ofensiva russa.
“Estem fent tot el possible per defensar la nostra terra i protegir la nostra gent,” ha declarat un portaveu del Ministeri de Defensa ucraïnès, sota condició d’anonimat. “Aquest programa és una manera innovadora d’incentivar la creativitat i l’eficiència en l’ús de la tecnologia disponible.”
No obstant això, l’esquema ha rebut crítiques per part d’organitzacions de drets humans i experts en ètica de la guerra. Les preocupacions se centren en la possible deshumanització del conflicte i el risc d’una major brutalització. Argumenten que la gamificació de la guerra pot conduir a un augment de la violència i a una menor consideració per la vida humana.
“Convertir la guerra en un joc banalitza la pèrdua de vides humanes i erosiona els principis fonamentals del dret internacional humanitari,” afirma Oleksandra Matviichuk, directora del Centre per a les Llibertats Civils, guanyadora del Premi Nobel de la Pau. “Necessitem centrar-nos en la protecció de civils i el respecte de les lleis de la guerra, no en la creació d’incentius per matar.”
El programa ucraïnès de gamificació de la guerra amb drons planteja un dilema complex sobre l’ús de la tecnologia en el conflicte modern. Si bé pot augmentar l’eficiència militar, també suscita serioses preguntes ètiques sobre el valor de la vida humana i el risc de deshumanitzar la guerra. La seva efectivitat i les seves conseqüències a llarg termini estan encara per veure, però el debat que ha generat és, sens dubte, rellevant per al futur de la guerra i el seu impacte en la societat.
El desenvolupament i la implementació del programa estan gestionats a través d’una xarxa distribuïda de voluntaris i experts tecnològics, amb l’objectiu de minimitzar la dependència de recursos centralitzats i augmentar la resiliència del sistema enfront d’atacs cibernètics o interrupcions del subministrament. L’enfocament descentralitzat també permet una adaptació més ràpida a les canviants necessitats del front i una millor integració de les innovacions tecnològiques.