Coralls en crisi: un canvi químic ocult remodela els esculls hawaians
Honolulu, Hawaii – Els vibrants i complexos esculls de corall de Hawaii, pilars de la biodiversitat marina i elements clau per a la cultura i l’economia local, estan patint un declivi alarmant. Més enllà de l’impacte visible del blanqueig per l’escalfament de l’aigua, un canvi químic subtil però profund en l’oceà circumdant està debilitant els esquelets dels coralls i remodelant els ecosistemes marins amb conseqüències incertes.
Les investigacions recents revelen que l’acidificació de l’oceà, provocada per l’absorció de diòxid de carboni (CO2) de l’atmosfera, està alterant la química de l’aigua marina, dificultant que els coralls extreguin els minerals essencials, com el carbonat de calci, necessaris per construir i mantenir les seves estructures. Aquest debilitament progressiu fa que els coralls siguin més susceptibles als danys per tempestes, malalties i la competència amb altres organismes marins.
“Estem observant un canvi fonamental en la manera com els coralls interactuen amb el seu entorn”, explica la Dra. Leilani Ku’ulei, oceanògrafa de la Universitat de Hawaii. “La disminució de la saturació d’aragonita, una forma de carbonat de calci, significa que els coralls han de dedicar més energia a construir les seves estructures, deixant-los menys resistents a altres estressants.”
Les conseqüències d’aquest canvi químic van més enllà de la simple salut dels coralls. Els esculls hawaians proporcionen refugi i aliment a una gran varietat d’espècies marines, des de peixos de colors fins a tortugues marines i foques monjo en perill d’extinció. La degradació dels esculls amenaça aquests ecosistemes complexos i les xarxes tròfiques que els sustenten.
A més, els esculls actuen com a barreres naturals que protegeixen la costa de l’erosió i les marejades ciclòniques. El seu deteriorament augmenta la vulnerabilitat de les comunitats costaneres als efectes del canvi climàtic, com l’augment del nivell del mar i les tempestes més intenses.
Els pescadors locals han estat testimonis directes del declivi dels esculls i de la disminució de les captures. “Abans, l’escull bullia de vida. Ara, veig menys peixos i més coralls morts”, lamenta Kimo, un pescador tradicional de la illa de Maui. “Això afecta la nostra capacitat per alimentar les nostres famílies i perpetuar les nostres tradicions.”
Les autoritats hawaianes estan implementant estratègies de gestió costanera per intentar mitigar l’impacte de l’acidificació de l’oceà. Aquestes mesures inclouen la reducció de la contaminació terrestre, la protecció dels hàbitats clau i el foment de pràctiques de pesca sostenibles. També s’estan explorant projectes de restauració d’esculls i la investigació de coralls més resistents a l’acidificació.
No obstant això, els experts adverteixen que la solució a llarg termini a la crisi dels esculls rau en la reducció dràstica de les emissions globals de CO2. “L’acidificació de l’oceà és un problema global que requereix una acció global”, afirma la Dra. Ku’ulei. “Si no actuem de manera decisiva per reduir les emissions, correm el risc de perdre els esculls de corall i els innombrables beneficis que ens proporcionen.”
La salut dels esculls hawaians és un reflex de la salut del planeta. La protecció d’aquests ecosistemes vitals exigeix un compromís col·lectiu amb pràctiques més sostenibles i un enfocament respectuós amb el medi ambient. El futur dels esculls, i de les comunitats que depenen d’ells, depèn de la nostra capacitat per actuar amb urgència i saviesa.