Fecundació in vitro amb ADN de tres persones atura malalties hereditàries: primers vuit nadons sans nascuts al Regne Unit
Londres – El Regne Unit ha marcat una fita històrica en la medicina reproductiva amb el naixement de vuit nadons sans mitjançant una tècnica de fecundació in vitro (FIV) que utilitza material genètic de tres persones. Aquest procediment innovador, conegut com a Teràpia de Reemplaçament Mitocondrial (MRT), ofereix una esperança vital a les famílies afectades per malalties mitocondrials hereditàries, trastorns devastadors que poden provocar danys orgànics, discapacitats i fins i tot la mort infantil.
La tècnica MRT implica substituir els mitocondris defectuosos de l’òvul de la mare per mitocondris sans d’una donant. Els mitocondris són les “centrals energètiques” de les cèl·lules i es troben fora del nucli cel·lular, on resideix la major part del codi genètic. Per tant, el nadó hereta la major part del seu ADN (aproximadament el 99,8%) dels seus pares, i una petita quantitat d’ADN (aproximadament el 0,2%) de la donant.
Aquest avenç tecnològic representa un canvi radical en la prevenció de malalties hereditàries, ja que permet que les dones portadores de gens mitocondrials defectuosos puguin tenir fills genèticament relacionats amb elles sense transmetre la malaltia. Els vuit nadons nascuts fins ara a través d’aquesta tècnica han demostrat estar sans i lliures de malalties mitocondrials.
El procés, dut a terme per l’equip del Newcastle Fertility Centre, ha estat objecte d’una rigorosa supervisió i aprovació per part de l’Autoritat de Fertilitat i Embriologia Humana (HFEA) del Regne Unit, convertint el país en un dels primers a regular i permetre l’ús d’aquesta tecnologia.
“Aquests naixements representen un avenç significatiu en la medicina reproductiva i ofereixen una llum d’esperança per a les famílies afectades per aquestes malalties devastadores,” va declarar un portaveu de la HFEA. “Seguirem monitorant de prop el desenvolupament d’aquests nens i els resultats de la tècnica per garantir la seva seguretat i eficàcia a llarg termini.”
Tot i l’èxit, el procediment segueix sent relativament nou i planteja qüestions ètiques i legals. La tècnica MRT està subjecta a estrictes protocols i només s’ofereix a parelles amb un alt risc de transmetre malalties mitocondrials als seus fills.
La comunitat científica i mèdica internacional continua debatent els aspectes ètics d’aquesta tècnica i les possibles implicacions a llarg termini. No obstant això, la realitat dels vuit nadons sans nascuts al Regne Unit ofereix una evidència convincent del seu potencial per millorar la qualitat de vida de moltes famílies en el futur.