Receptes Familiars Neandertals Desvelades per la Carnisseria

Receptes Familiars Neandertals Desvelades per la Carnisseria

Un equip d’arqueòlegs i carnicers artesans ha fet un descobriment sorprenent que podria canviar la nostra comprensió de la dieta neandertal. Basant-se en anàlisis minuciosos de restes animals trobades en jaciments europeus, combinat amb tècniques de carniceria respectuoses amb l’animal i l’entorn, han aconseguit reconstruir possibles receptes que eren habituals en les comunitats neandertals.

Lluny de la imatge simplista de caçadors dedicats exclusivament a carn vermella, la investigació suggereix una dieta més complexa i adaptada als recursos locals. L’estudi ha identificat patrons específics en els talls de carn i el tractament de les restes òssies, revelant l’ús de tècniques de conservació i preparació que maximitzaven el rendiment de l’animal.

“Hem observat que els neandertals aprofitaven cada part de l’animal,” explica la Dra. Elisenda Ferrer, arqueozoòloga al capdavant de la investigació. “No només consumien la carn, sinó que també utilitzaven els ossos per a fer caldo, el moll per a obtenir greix, i fins i tot les vísceres de manera creativa.”

Els carnicers artesanals, col·laboradors clau en el projecte, han aplicat els seus coneixements en l’anatomia animal i les tècniques de carniceria tradicional per a reproduir els talls identificats en els registres arqueològics. A partir d’això, han desenvolupat hipòtesis sobre com cuinaven i condimentaven els aliments.

“El que ens ha sorprès més és la seva capacitat d’aprofitar els recursos amb saviesa,” afirma en Joan Batista, mestre carnicer participant en el projecte. “No hi havia malbaratament. Tot s’utilitzava, des de la carn més tendra fins a les parts menys apreciades avui en dia.”

Entre les “receptes” que s’han pogut reconstruir hi ha elaborats guisats amb herbes aromàtiques silvestres i petits fruits del bosc, carns fermentades per a conservar-les durant més temps, i fins i tot un tipus de “pa” primitiu fet amb farines de llavors i arrels mòltes.

Aquesta investigació obre una nova perspectiva sobre la intel·ligència i l’adaptabilitat dels neandertals, i ens recorda la importància d’aprofitar els recursos de manera sostenible i respectuosa amb l’entorn. Un retorn a les arrels de la nostra alimentació que podria inspirar-nos a connectar millor amb la natura i valorar el valor de la terra. La investigació continua, i els experts esperen descobrir encara més secrets culinaris dels nostres avantpassats neandertals.

Related posts

7.000 passos al dia redueixen el risc de mort en un 47%: potser és tot el que necessites.

L’aire que respires alimenta silenciosament la demència? Un estudi de 29 milions de persones diu que sí.

Plàstic que desapareix al fons marí: un banquet microbial