Selfies, sucre i mort: Com els turistes posen en perill els elefants
Bangkok, Tailàndia – La imatge és gairebé icònica: un turista somrient, amb un elefant amable al seu costat, el sol daurat en el cel. Però darrere d’aquesta estampa idíl·lica s’amaga una realitat obscura i creixent que amenaça la supervivència d’una de les espècies més emblemàtiques del planeta: l’elefant asiàtic.
El turisme, una font vital d’ingressos per a moltes comunitats a Tailàndia i altres països del sud-est asiàtic, s’ha transformat en una amenaça directa per a aquests gegants gentils. L’augment de la demanda d’interaccions directes amb elefants, impulsada en gran part per les xarxes socials i la cultura del selfie, alimenta pràctiques insostenibles i cruels.
“La gent vol la foto perfecta, la memòria inoblidable,” explica el Dr. Anya Sharma, experta en conservació d’elefants i responsable d’una ONG local. “Però sovint desconeixen el patiment que hi ha darrere d’aquesta oportunitat.”
Els elefants que es fan servir per a passejos, espectacles o sessions de fotos pateixen una ruptura traumàtica amb les seves mares a una edat primerenca. Se’ls sotmet a un procés conegut com a “phajaan,” o “trencar l’esperit,” un mètode brutal que utilitza la violència física i psicològica per domesticar-los. Una vegada “domesticats,” viuen en condicions deplorables, sovint encadenats i mal alimentats.
L’obsessió amb el sucre és un altre problema creixent. Els turistes alimenten els elefants amb grans quantitats de fruites, dolços i altres aliments processats, ignorants dels efectes nocius d’una dieta poc saludable per a la seva salut. Aquesta sobrealimentació pot provocar problemes dentals greus, problemes digestius, obesitat i fins i tot la mort prematura.
“Els elefants necessiten una dieta equilibrada de vegetació natural,” explica Sharma. “Donar-los dolços és com donar menjar ràpid a un nen constantment. Pot ser gratificant a curt termini, però les conseqüències a llarg termini són devastadores.”
La problemàtica va més enllà del benestar animal. La desaparició dels elefants té un impacte negatiu en tot l’ecosistema. Aquests animals juguen un paper crucial en la dispersió de llavors, la creació de clarianes a la selva i el manteniment de la biodiversitat. La seva absència pot alterar els equilibris naturals i afectar negativament altres espècies i la salut general de l’entorn.
Per tal d’assegurar la supervivència dels elefants asiàtics, és essencial un canvi de consciència i de comportament. Els experts insten els turistes a prendre decisions informades i a evitar activitats que explotin aquests animals. Triar santuaris ètics, on els elefants són tractats amb respecte i tenen l’oportunitat de viure en entorns naturals, és una alternativa viable i responsable.
“Podem gaudir de la bellesa dels elefants sense contribuir al seu sofriment,” afirma Sharma. “Educar-se sobre el problema, donar suport a iniciatives de conservació i promoure un turisme responsable són passos clau per protegir aquests magnífics animals per a les futures generacions.”
La propera vegada que un turista alci el seu telèfon per fer-se una foto amb un elefant, hauria de recordar que aquesta imatge porta implícit un cost molt elevat. El preu d’un selfie pot ser la vida d’un elefant.