Inici Ciència i TecnologiaMúsica en lloc de medicació: resultats sorprenents en pacients amb demència.

Música en lloc de medicació: resultats sorprenents en pacients amb demència.

by Minguet
woman, headphones, music, girl, smile, happy, leisure, relaxation, sound, listening to music, portrait, headphones, headphones, music, music, music, music, music, smile

Música en lloc de medicació: resultats sorprenents en pacients amb demència

Barcelona, [Data] – En un context d’envelliment poblacional creixent i augment de la prevalença de la demència, emergeixen noves estratègies d’atenció que desafien els enfocaments convencionals. Una d’elles, la musicoteràpia, està demostrant resultats notables en la millora de la qualitat de vida de les persones que viuen amb aquesta condició.

Diversos centres geriàtrics i hospitals catalans han integrat la música com a part fonamental del seu pla de cures per a pacients amb demència. L’objectiu principal és reduir la dependència de fàrmacs psicotròpics, sovint utilitzats per controlar símptomes com l’agitació, l’ansietat i la depressió, els quals poden tenir efectes secundaris indesitjables.

“La música té una capacitat única per connectar amb els individus a un nivell emocional profund, fins i tot quan la comunicació verbal es veu afectada”, explica la Dra. Maria Garcia, neuropsicòloga especialitzada en demències. “Activa àrees del cervell relacionades amb la memòria, l’emoció i el moviment, ajudant a evocar records i promoure la interacció social.”

Les sessions de musicoteràpia es dissenyen de manera individualitzada, tenint en compte les preferències musicals de cada pacient. Cançons de la seva joventut, melodies populars o fins i tot improvisacions musicals poden ser eines poderoses per a desencadenar respostes positives.

Els beneficis observats són diversos i significatius. Molts pacients mostren una disminució de l’agitació i l’ansietat, milloren el seu estat d’ànim i augmenten la seva capacitat d’atenció. A més, la participació en activitats musicals grupals fomenta la interacció social i redueix la sensació d’aïllament.

“Hem vist pacients que amb prou feines parlaven o interactuaven, començar a cantar, ballar i connectar amb els altres gràcies a la música”, afirma la infermera Anna López, que treballa en una residència de gent gran a Girona. “És un canvi transformador que millora tant la seva qualitat de vida com la de les seves famílies.”

Aquesta aposta per la musicoteràpia no només beneficia als pacients individualment, sinó que també té un impacte positiu en el sistema sanitari. La reducció en l’ús de medicació psicotròpica disminueix els costos farmacèutics i els riscos associats als seus efectes secundaris.

Tot i que la investigació en aquest camp continua avançant, les evidències actuals suggereixen que la música pot ser una eina terapèutica valuosa per a pacients amb demència. La seva implementació requereix personal format i recursos adequats, però els resultats observats justifiquen la inversió en aquesta estratègia d’atenció innovadora i respectuosa amb la dignitat de les persones. El futur de la cura de la demència podria sonar més que mai.

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00