Inici AndorraResolució per Retenir Talent Andorrà Promoguda a l’OSCE-PA

Resolució per Retenir Talent Andorrà Promoguda a l’OSCE-PA

by Clara Puig

Andorra projecta la seva influència en l’arena internacional a través d’una resolució centrada en la retenció del talent nacional, presentada i defensada amb èxit a l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE-PA). Aquesta iniciativa, originada en l’àmbit andorrà, subratlla la importància de cultivar les capacitats locals i assegurar un futur pròsper per al país, a través de l’empoderament de la seva pròpia població.

La resolució, que va obtenir un ampli suport entre els delegats de diversos països, destaca la necessitat d’implementar polítiques que afavoreixin la formació, l’ocupació i el desenvolupament professional dels joves andorrans. S’emfatitza la creació d’oportunitats per a que els residents puguin desenvolupar les seves carreres a Andorra, enfortint així l’economia local i reduint la necessitat d’emigrar a la recerca de millors perspectives.

El text de la resolució insta a fomentar una educació de qualitat, accessible a tots els ciutadans, que s’adeqüi a les necessitats del mercat laboral. Així mateix, posa l’accent en la importància de donar suport a la innovació i l’emprenedoria, facilitant l’accés al finançament i a la mentorització per a aquells que vulguin crear les seves pròpies empreses.

A més de la formació i el desenvolupament professional, la resolució també aborda la qüestió de la qualitat de vida i la sostenibilitat. Reconèixer la importància d’un entorn de vida sa i equilibrat, i promoure la inclusió social i la igualtat d’oportunitats, són elements clau per a atraure i retenir el talent. Això inclou mesures per a garantir l’accés a l’habitatge assequible, la promoció de la cultura i el patrimoni, i la protecció del medi ambient.

La implementació d’aquesta resolució a nivell nacional pretén donar un impuls significatiu a l’economia andorrana, fomentant un cercle virtuós de creixement i prosperitat. En invertir en el seu propi capital humà, Andorra busca consolidar la seva posició com a país innovador i atractiu, tant per als seus ciutadans com per als inversors estrangers. En un món cada vegada més globalitzat, l’estratègia de cultivar i retenir el talent local s’ha convertit en un factor determinant per a l’èxit a llarg termini.

La iniciativa andorrana a l’OSCE-PA constitueix un exemple de com un petit país pot tenir un impacte significatiu en l’escena internacional, promovent polítiques que beneficiïn tant a la seva pròpia població com a la comunitat global. El seu èxit posa de manifest la importància de la diplomàcia, la cooperació i el compromís amb el desenvolupament sostenible.

Secció per a aprenents de català

Glossari:

  • Retenció: Acció de retenir, d’impedir que alguna cosa se’n vagi.
  • Empoderament: Donar poder o autoritat a algú.
  • Adeqüi: Adaptar-se, fer que sigui adequat. (Forma del verb “adequar”)
  • Mentorització: Guiar, aconsellar com a mentor.
  • Assequible: Que es pot obtenir fàcilment o a un preu raonable.
  • Cercle virtuós: Una cadena d’esdeveniments que s’autoalimenten i creen un resultat positiu.
  • Compromís: Obligació o acord de fer alguna cosa.
  • Capital humà: Conjunt de coneixements, habilitats i capacitats que tenen les persones.
  • Consolidar: Fer més fort o estable.
  • Iniciativa: Idea o pla per fer alguna cosa.

Gramàtica:

  • Ús del subjuntiu: El subjuntiu s’utilitza sovint després de verbs que expressen desig, necessitat, dubte o obligació. Per exemple: “És important que els residents puguin desenvolupar les seves carreres”. “Puguin” és la forma del subjuntiu del verb “poder”.

  • Pronoms febles: Els pronoms febles (em, et, es, el, la, ens, us, els, les) s’utilitzen per a substituir un complement directe o indirecte. Per exemple: “assegurar un futur pròsper per al país“, es pot canviar per: “assegurar-li un futur pròsper”

  • Construcció de frases passives: Tot i que es poden construir frases passives directament amb “ser”, és més comú fer servir construccions amb el pronom “es”. Per exemple, en comptes de “La resolució fou defensada”, es diu “La resolució es va defensar”.

  • Articles definits: El català fa servir articles definits (el, la, els, les) de manera similar a l’anglès (the) i l’espanyol (el, la, los, las). L’elecció de l’article correcte depèn del gènere i el nombre del substantiu. També pot haver-hi contraccions amb preposicions (a + el = al).

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00