Sudan: L’infern invisible d’or, guerra i silenci mediàtic
El Sudan, bressol d’antigues civilitzacions i terra de confluència entre Àfrica i el món àrab, viu avui un malson silenciós. Un conflicte implacable, desencadenat l’abril de 2023, ha submergit el país en una espiral de violència, desplaçament i fam, amagant-se sota una densa cortina de silenci mediàtic. La crisi sudanesa, tot i la seva gravetat, rarament ocupa les portades internacionals, deixant milions de persones en una situació desesperada i pràcticament ignorada.
L’arrel del conflicte resideix en la lluita pel poder entre l’exèrcit sudanès, liderat pel general Abdel Fattah al-Burhan, i les Forces de Suport Ràpid (FSR), una milícia paramilitar comandada pel general Mohamed Hamdan Dagalo, conegut com “Hemedti”. Ambdós bàndols, antics aliats en el cop d’estat de 2021, s’enfronten ara pel control del país i els seus recursos, especialment l’or.
El Sudan és un país ric en or, amb reserves significatives que han atret l’interès de potències regionals i internacionals. Aquest recurs, lluny de ser una benedicció, s’ha convertit en una font de conflicte i corrupció, alimentant la guerra i la desigualtat. Les FSR, en particular, controlen gran part de les mines d’or del país, utilitzant els ingressos per finançar les seves operacions i desafiar l’autoritat de l’exèrcit.
Les conseqüències de la guerra són devastadores per a la població civil. Milions de persones han estat desplaçades de les seves llars, convertint-se en refugiats interns o buscant asil en països veïns. La fam s’estén ràpidament, agreujada per la destrucció d’infraestructures, la interrupció de les cadenes de subministrament i la dificultat d’accedir a l’ajuda humanitària. Hospitals i centres mèdics han estat atacats, deixant a la població sense accés a l’atenció sanitària bàsica.
La comunitat internacional, tot i les crides d’organitzacions humanitàries i Nacions Unides, ha respost amb una lentitud alarmant. Les sancions imposades a les parts en conflicte han tingut un impacte limitat, i els esforços de mediació han fracassat repetidament. El silenci mediàtic, a més, dificulta la presa de consciència sobre la magnitud de la crisi i la pressió sobre els governs perquè actuïn.
Davant d’aquesta situació desesperada, és urgent un canvi de paradigma. Cal prioritzar la protecció de la població civil, garantir l’accés a l’ajuda humanitària i promoure un diàleg inclusiu que permeti una solució política pacífica i duradora. El Sudan necessita suport internacional per reconstruir les seves institucions, diversificar la seva economia i gestionar de manera responsable els seus recursos naturals, incloent-hi l’or, perquè aquest recurs pugui beneficiar a tots els sudanesos i no ser la font de la seva destrucció. Un futur sostenible per al Sudan requereix justícia social, respecte pels drets humans i una distribució equitativa dels recursos. Només així es podrà trencar el cicle de violència i construir un país on la pau i la prosperitat siguin possibles.
Secció per a aprenents de català
-
Bressol: Lloc d’origen o naixement d’alguna cosa. Un exemple: “Grècia és el bressol de la democràcia.”
-
Implacable: Que no es pot aturar o suavitzar; inflexible. Una altra manera de dir-ho: “sense compassió”. Exemple: “La pluja era implacable.”
-
Cortina de silenci: Una situació en què la informació sobre un tema es manté oculta o suprimida. La frase es fa servir per indicar que ningú en parla, que hi ha una mena de censura informal.
-
Milícia paramilitar: Un grup de persones que s’organitzen com un exèrcit, però que no formen part oficialment de les forces armades d’un estat.
-
Finançar: Proporcionar els diners necessaris per a una activitat o projecte. És sinònim de “pagar”.
-
Agreujada: Fer que una situació dolenta empitjori. Prové del verb “agreujar”.
-
Interrupció: Tallar o suspendre temporalment alguna cosa. Prové del verb “interrompre”.
-
Mediació: Intervenció d’una persona o organització per intentar resoldre un conflicte entre dues o més parts. Una altra manera de dir-ho: “intentar fer la pau”.
-
Paradigma: Un model o exemple a seguir. Un canvi de paradigma implica un canvi fonamental en la manera de pensar o actuar.
-
Equitativa: Justa i imparcial. Significa que es dona a cada persona allò que necessita, tenint en compte les seves circumstàncies.
Nota sobre la gramàtica:
- En català, l’ús dels articles definits (“el”, “la”, “els”, “les”) és molt comú i pot diferir de l’ús en altres llengües. Per exemple, davant de noms de països: “El Sudan”, “La Xina”.
- La concordança entre el subjecte i el verb és fonamental. Si el subjecte és plural, el verb també ha de ser-ho: “Les conseqüències són devastadores”.
- L’ús de preposicions (“a”, “de”, “en”, “per”, etc.) requereix atenció, ja que poden variar segons el context. Per exemple, “arrel del conflicte” (i no “arrel de el conflicte”).