Inici Ciència i TecnologiaEls optimistes pensen igual: l’escàner cerebral ho demostra

Els optimistes pensen igual: l’escàner cerebral ho demostra

by Clara Puig
pink emoji neon signage

Els optimistes pensen igual: l’escàner cerebral ho demostra

La ciència sembla que dona la raó a aquells que veuen la vida amb optimisme. Un recent estudi, que utilitza tècniques d’imatge cerebral avançades, ha revelat que les persones optimistes mostren patrons d’activitat cerebral similars, suggerint que l’optimisme podria estar més arrelat en la nostra biologia del que pensàvem.

Investigadors de la Universitat de Barcelona han analitzat imatges de ressonància magnètica funcional (RMf) de voluntaris mentre realitzaven tasques que involucraven prendre decisions i avaluar possibles resultats. Els participants amb una predisposició a l’optimisme van mostrar una major activitat en regions del cervell associades amb la recompensa, la presa de decisions i la regulació emocional, com l’escorça prefrontal i el nucli accumbens.

Aquesta activitat neuronal reforçada sembla traduir-se en una major capacitat per a valorar els aspectes positius de les situacions, anticipar resultats favorables i gestionar les emocions davant els desafiaments. Segons els investigadors, “aquestes troballes suggereixen que l’optimisme no és simplement una qüestió de perspectiva, sinó que té una base neuronal ben definida”.

A més, l’estudi va revelar que els participants optimistes mostraven una menor activitat en l’amígdala, una regió del cervell associada amb la por i l’ansietat. Aquesta inhibició de l’amígdala podria explicar per què les persones optimistes tendeixen a ser menys propenses a l’estrès i a les preocupacions.

Aquesta investigació, publicada a la prestigiosa revista NeuroImage, obre noves vies per a la comprensió de la base biològica de l’optimisme i podria tenir implicacions importants per al desenvolupament d’intervencions dirigides a promoure la salut mental i el benestar. Potser en el futur, podríem utilitzar tècniques de neurofeedback per a entrenar el cervell per a ser més optimista, afavorint així una visió més resilient i esperançadora de la vida.

L’estudi ressalta la importància d’entendre com funciona la nostra ment i com l’optimisme, intrínsecament lligat a la capacitat de veure oportunitats i possibilitats, pot influir positivament en la nostra salut i el nostre benestar emocional. Aquesta comprensió podria impulsar estratègies que, en el fons, ens permetin aprendre a viure millor, connectant-nos amb el nostre entorn de manera més harmoniosa i constructiva.

Secció per a aprenents de català

  • Ressonància magnètica funcional (RMf): Tècnica d’imatge mèdica que mesura l’activitat cerebral detectant canvis en el flux sanguini.
  • Predisposició: Tendència o propensió a fer o pensar alguna cosa.
  • Escorça prefrontal: Part del cervell involucrada en la presa de decisions, la planificació i la regulació del comportament.
  • Nucli accumbens: Regió del cervell associada amb la recompensa i el plaer.
  • Traduir-se: En aquest context, significa convertir-se o manifestar-se en alguna cosa.
  • Amígdala: Part del cervell associada amb les emocions, especialment la por i l’ansietat.
  • Inhibició: Disminució o supressió d’una activitat.
  • Neurofeedback: Tècnica que permet a les persones aprendre a regular la seva pròpia activitat cerebral.
  • Resilient: Capaç de recuperar-se ràpidament de les dificultats.
  • Intrínsecament: Que forma part essencial d’alguna cosa.

Gramàtica:

  • Ús del subjuntiu: Veiem l’ús del subjuntiu en frases com “Potser en el futur, podríem utilitzar tècniques de neurofeedback per a entrenar el cervell per a ser més optimista”, on “ser” està en subjuntiu perquè expressa un desig o una possibilitat.

  • Construccions impersonals: Troben construccions impersonals com “sembla que…”, que expressen incertesa o una opinió general.

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00