Polèmica al voltant d’una possible vuitena candidatura del president més veterà del món
La creixent especulació sobre una possible vuitena candidatura de Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, president de Guinea Equatorial i, actualment, el cap d’estat no reial amb més temps en el poder a nivell mundial, ha desencadenat una onada de reaccions tant a nivell nacional com internacional. Amb una trajectòria presidencial que s’estén durant més de quatre dècades, la perspectiva d’una nova elecció genera dubtes i controvèrsia pel que fa al respecte dels principis democràtics i la necessitat d’alternança al poder.
Si bé el partit governant, el Partit Democràtic de Guinea Equatorial (PDGE), el presenta com l’únic garant de l’estabilitat i el progrés del país, veus crítiques argumenten que la seva llarga permanència al càrrec ha alimentat la corrupció, l’autoritarisme i la manca d’oportunitats per a la població. Les organitzacions de drets humans han denunciat repetidament les restriccions a la llibertat d’expressió, la repressió de la dissidència política i les irregularitats en els processos electorals.
La Constitució de Guinea Equatorial, reformada en diverses ocasions al llarg dels anys, no impedeix explícitament una vuitena candidatura, una circumstància que la oposició considera una manipulació legal per perpetuar-se al poder. Líders opositors han instat la comunitat internacional a exercir pressió sobre el govern per garantir eleccions lliures i transparents, amb la presència d’observadors internacionals i la participació de tots els actors polítics.
A nivell internacional, la possible vuitena candidatura ha generat preocupació. Diversos governs i organitzacions internacionals, incloent-hi la Unió Africana i les Nacions Unides, han expressat la necessitat d’un marc electoral inclusiu i just que respecti els drets fonamentals dels ciutadans. La transparència en el finançament de les campanyes electorals i l’accés equitatiu als mitjans de comunicació públics són també aspectes clau que s’han posat en relleu.
La situació a Guinea Equatorial es percep com un exemple de la fragilitat de les institucions democràtiques en alguns països africans, on els processos electorals són sovint qüestionats i la alternança al poder esdevé un repte difícil d’assolir. El futur polític de Guinea Equatorial i la legitimitat de les pròximes eleccions estaran, sens dubte, sota l’atenta mirada de la comunitat internacional. La resposta del govern a les crítiques i la seva voluntat de garantir un procés electoral net seran determinants per al futur del país.