Ecos del Big Bang revelen un buit colossal que envolta la Terra i accelera l’expansió de l’espai
La nostra comprensió de l’univers en expansió acaba de rebre un cop d’efecte. Un equip internacional d’astrofísics ha descobert, analitzant els ressons llunyans del Big Bang coneguts com a oscil·lacions acústiques bariòniques (BAO), una anomalia gegantina: un buit pràcticament desproveït de galàxies que s’estén per més de mil milions d’anys llum al voltant de la nostra Via Làctia. Aquest buit, extraordinàriament gran i profund, sembla influir en la velocitat d’expansió de l’espai que l’envolta d’una manera inesperada i que podria qüestionar el nostre model cosmològic estàndard.
Les oscil·lacions acústiques bariòniques, essencialment ones de densitat que van reverberar a través de l’univers primigeni, actuen com a “regles còsmiques” que permeten mesurar les distàncies a escales astronòmiques. Comparant la mida aparent d’aquestes estructures a diferents moments de la història de l’univers, els científics poden deduir la taxa d’expansió de l’espai. En aquest cas, l’estudi de les BAO ha revelat que la regió al voltant del buit gegant s’està expandint més ràpidament del que predicen els models teòrics.
“Aquest buit no és només un forat en la distribució de la matèria; és una característica activa que està estirant l’espai que l’envolta,” explica la Dra. Anna Garcia, investigadora principal de l’estudi. “És com un llevat còsmic que està fent inflar l’univers des de dins.”
Les implicacions d’aquesta troballa són profundes. El model cosmològic estàndard, basat en la presència de matèria fosca i energia fosca, es basa en la suposició que l’univers és homogeni a grans escales. La presència d’un buit tan gran i influent posa en dubte aquesta suposició i suggereix que potser necessitem repensar la nostra comprensió de les forces que governen l’expansió de l’univers.
Tot i que encara no es coneixen totes les causes i conseqüències d’aquest fenomen, els científics estan treballant intensament per explorar les seves implicacions. S’estan duent a terme simulacions informàtiques d’alta resolució i s’estan analitzant dades addicionals per a determinar si aquest buit és una anomalia aïllada o si existeixen estructures similars en altres parts de l’univers.
“Aquest descobriment ens recorda que l’univers encara té molts secrets per revelar,” conclou la Dra. Garcia. “Ens convida a qüestionar les nostres suposicions i a explorar noves idees per a comprendre el cosmos que ens envolta.” El resultat obre noves vies d’investigació que podrien portar a una revolució en la nostra comprensió de l’univers i el seu destí final. La resposta, possiblement, es troba en els buits del cel.