Inici Ciència i TecnologiaNucli de gel alpí de 12.000 anys revela l’ascens de la civilització

Nucli de gel alpí de 12.000 anys revela l’ascens de la civilització

by Minguet

Nucli de gel alpí de 12.000 anys revela l’ascens de la civilització

Una anàlisi de capes de gel mil·lenàries revela canvis radicals en la composició atmosfèrica, lligats a l’impacte humà sobre el planeta.

Als Alps, un arxiu congelat del passat

Un equip internacional de científics ha extret i analitzat un nucli de gel d’una glacera alpina, proporcionant una finestra privilegiada a les condicions atmosfèriques dels darrers 12.000 anys. Aquesta investigació, publicada recentment en una revista científica de prestigi, ofereix noves perspectives sobre la relació entre l’emergència de l’agricultura, el creixement demogràfic i els canvis ambientals.

Marques reveladores en el gel antic

El nucli de gel, com un llibre obert, conté capes anuals de neu comprimida que capturen informació sobre la composició de l’aire, la pols i altres partícules presents a l’atmosfera en el moment de la seva deposició. L’anàlisi química d’aquestes capes ha revelat patrons clars i significatius.

Un dels descobriments més destacats és l’augment gradual dels nivells de plom en el gel, començant fa uns 3.000 anys. Aquest augment coincideix amb el desenvolupament de la metal·lúrgia a gran escala i la utilització del plom en la producció d’aigua corrent per l’imperi Romà. La presència del plom a l’atmosfera, evidentment, es relaciona amb les pràctiques humanes.

A més, els investigadors han identificat un pic en les concentracions de pol·len al voltant del 6.000 a.C., un període que coincideix amb l’expansió de l’agricultura a Europa. Aquest increment de pol·len no només indica l’augment de la superfície cultivada, sinó que també suggereix una alteració significativa dels ecosistemes naturals per tal de fer lloc a l’activitat agrària.

Implicacions per al present i el futur

“Aquesta investigació proporciona una perspectiva històrica crucial sobre l’impacte de la humanitat en el planeta”, explica la Dra. Elena Serra, geoquímica i coautora de l’estudi. “Ens demostra que les nostres activitats han tingut repercussions ambientals des de fa milers d’anys, i que els canvis que estem observant avui dia no són fenòmens completament nous, sinó part d’una trajectòria que cal comprendre i gestionar millor.”

L’anàlisi del gel també posa de manifest la importància de protegir les zones de muntanya, que actuen com a arxius climàtics naturals. La preservació de les glaceres, cada cop més amenaçades pel canvi climàtic, és essencial per poder seguir estudiant el passat i entendre millor com podem construir un futur més sostenible. La interacció i afectació dels humans al medi, des de fa segles, serveix per comprendre que les accions presents determinaràn el futur.

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00